УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Архив "Друштва СУЗ"

Архив "Друштва СУЗ"
Полеђина једног од писама Damjanovitca (псеудоним краљевића Ђорђа Карађорђевића) (Из сузовског архива)

понедељак, 02. фебруар 2015.

Два путића - Лепа Лукић

 МАДА многи мисле да је о Лепи Лукић готово све речено, биће изненађени када буду прочитали књигу о њој. „Краљица“ народне музике ускоро планира да објави биографију, која ће обухватити сваки сегмент њеног живота - детињство, певачке почетке, пут до естрадног врха, а неће изостати ни прича о емотивном животу који је увек изазивао велику пажњу. Славна певачица каже да ће њени обожаваоци бити изненађени књигом, чији је излазак планиран на пролеће.

- Још пре десетак година ми је било понуђено да објавим књигу о себи, али нисам прихватила - каже, за „Новости“, Лепа Лукић. - Одлучила сам да то сада, ипак, урадим. Нећу је писати ја, аутор ће бити неко други и преговори су у току. Биће то права истина о мени, јер је досад речено и написано много лажи. Мислим да ће књига бити изузетно читана, јер имам шта да кажем. Осврнућу се и на то шта ми је популарност донела, а шта однела.
* Шта вам је одузела?
- Прве свега, емотивни живот. Али не могу да будем ђаво и да кажем да ми је мало дала. Напротив, донела ми је и много тога лепог.
* За вас нема кризе, радите као у најбољим данима?
- Траженија сам него у зениту популарности. Проживљавам нову славу. Важно је да ме глас служи, људи воле да ме слушају, јер сам једноставна и никад не дижем нос.
* Да ли је тешко остати на земљи?
- Не знам, јер сам се увек понашала нормално. Нисам могла ни да сањам да ћу толико дуго да трајем. Не треба глумити звезду, народ ће рећи да ли сте звезда или не. Тај исти народ ме је прозвао „краљицом“ песме, а не ја. Па, како да човек не буде срећан и задовољан, ако траје више од 40 година!
* Али, не служи вас само глас, већ и добар изглед?
- То је генетика. Једном ми је Цуне рекао: „Бог ти је дао, па се расипао“. Ценим све оно што имам. Увек сам била скромна, а опет велика. Никад нисам заборавила одакле сам и увек сам истицала своје село.
* Колико често идете у родни Милочај?
- Идем на гробље, али не посећујем често породичну кућу. Ухвати ме туга, јер тамо немам никог и увек се сетим мајке и брата. Свратим кад могу, обиђем и комшилук, али не смем тамо да преспавам сама. Једино када је са мном мој братанац са породицом.

ДВА ПУТИЋА
* НАСТУПАТЕ ли још уресторану „Два путића“ који сте отворили свом братанцу?
- Певам сваког четвртка. Увек је све унапред резервисано и одлична је атмосфера. Ја и даље певам, а и да не радим, успела сам досад себи да зарадим за живот. Не могу без песме. Још ме то држи, као да имам 30 година и уопште не осећам умор кад идем на наступ.

СРПСКА НОВА ГОДИНА ЛЕПА Лукић ће Српску нову годину радно дочекати у Никшићу. - Певаћу у парохијском дому, у организацији цркве - каже Лепа. - Увек је пуно, где год наступам. Често сам у Црној Гори и тамо ме публика обожава.

       ________

Лепа Лукић објављује биографију: Биће то права истина! | Сцена | Novosti.rs

==========
     
МАДА је познато да потенцијални хитови и снимање албума коштају читаво богатство и да су многи певачи продавали куће и имања како би опробали срећу на естради, краљица народне музике Лепа Лукић истиче да јој не пада на памет да плаћа песме ауторима.
- У моје време се нису плаћале песме, али ни данас то не радим - каже Лепа Лукић. - И издавачке куће ми снимају и објављују албуме за џабе. Не бих дала ни динар за неку песму. Не морам више ништа да снимим, оставила сам довољно хитова иза себе, али, ипак то радим. Ускоро планирам да обрадујем публику новим синглом.

   * *
    Кад песма отера јаде

Лепа национале постала је протекле недеље Лепа интернационале! Лепа Лукић, легенда наше народне музике, на затварању Кустендорфа, на Мокрој Гори, својим певањем оставила је мокре до "голе коже", од скандирања и аплаудирања, стране филмаџије. Певајући у два блока, од по сат и по, успела је да споји источни и западни филмски свет, који јој је заједно клицао: "Лепа, Лепа"!
Да ли је ваш долазак био лична жеља нашег великог редитеља Емира Кустурице?
- То је била његова жеља и он ме је лично позвао. Рекао ми је да сам квалитетан певач који дуго траје. Нисам могла да га одбијем.
Како је прошао ваш наступ? Многе сте подигли на ноге.
- На Мокрој Гори сам се осећала као да почињем, и као да сам на некаквој аудицији. Била сам одушевљена, када сам тамо примљена оберучке.
Шта је Кустуричине госте највише одушевило?
- Све што сам певала, они су лепо прихватили. Неке глумице су ми прилазиле, показујући на своје грло, а онда мени говориле: "Бјутифул".
Које су то песме “обориле“ странце?
- Певала сам комплетан свој репертоар. Биле су ту и: "Од извора два путића", "Вараш ме, вараш ме...".
Очигледно, филмаџије се нису превариле што су дошле?
- Сигурно да нису. По њиховим лицима сам видела да им се допала моја музика, као и моје старе песме "Мој Милане, јабуко са гране", "Чувам овце крај зелене јове"...
И ви сте некада певали у нашим филмовима?
- Сећам се филма Јована Живановића "И бог створи кафанску певачицу" и неких других. Тако да ја нисам протекле недеље случајно упала у тај филмски свет.
Кустурица има чувену књигу "Сто јада". Може ли нас песма избавити из наших данашњих јада?
- Мене песма вади из свих јада. Кад изађем на бину, ја на све заборавим. Зато ми је тешка помисао на време када будем престала да певам. А ја сада певам као да почињем.
Који су вам планови?
- Немам неких планова. Увек ме неко изненади, као што је био случај са Кустурицом. Снимићу песму Мише Марковића која се зове "Тешко ми је".
Да ли вам је тешко када погледате на нашу укупну ситуацију?
- Јесте тешко, али се надам да ће бити боље.