Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Покајање

четвртак, 22. октобар 2015.

Медхаут Мамдоух је музичар из Каира који поседује невероватан дар

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕОТаленат овог младића је заиста невероватан и непоновљив!

Медхаут Мамдоух је музичар из Каира који поседује невероватан дар. Сигурни смо да овако нешто никад нисте чули, али овог пута стварно то мислимо када кажемо – никад нисте чули.
Он је успео да споји два савим неспојива музичка елемента, а то су флаута и “беатбоx”. Звук је заиста невероватан, без обзира на то да ли вас овај инструмент или музичка техника уопште привлаче.
На почетку је објављивао снимке на свом каналу на Јутјубу и на Фејсбуку, а реакције су биле различите. Многима је било смешно и апсурдно, а некима чак и невероватно оно што он изводи.
Међутим, он је ипак дошао до невероватног успеха и славе, а прихватили су га сви који воле комбинацију хип-хопа и дубстепа на овај необичан начин.


Таленат овог младића је заиста невероватан и непоновљив! | Занимљивости | Novosti.rs

уторак, 20. октобар 2015.

Научници узели семе јестивих биљака ускладиштено на Арктику


ОСЛО - Семе јестивих биљака ускладиштено на Арктику први пут је извађено из такозване ризнице судњег дана, јер стручњаци немају приступ регионалној ризница семена у сиријском граду Алепу, јавио је ЦНН.

Глобална ризница семена Свалбард на северном полу је формирана као сигурносна мера за случај катастрофе у којој би јестиве биљке биле уништене широм света и ово је први пут да се из ње вади семе. Том ризницом управља влада Норвешке.

Стручњаци Центра за пољопривредна истраживања у сувим подручјима - ИЦАРДА - одлучили су се да траже да им се изда семе из поларног круга јер више немају приступ сопственој ризници генетског материјала биљака у Алепу.

У тој ризници се налази генетски материјал више од 135.000 врста јестивих биљака које могу да се гаје у сувим и другим неповољним условима и она се зато сматра једном од најважнијих складишта те врсте на свету.

Генерални директор ИЦАРДА Махмуд Ел-Сол је изјавио за ЦНН да се у сиријској ризници налази семе биљака које су гајене на Блиском истоку хиљадама година, укључујући неке коју се сматрају изумрлим.

Званичник ИЦАРДА Танос Цивеликас тврди да је повлачење семена из арктичке ризнице спасилачка мисија јер су принуђени да ризницу и њен садржај обнове у Либану и Мароку.

Научници узели семе јестивих биљака ускладиштено на Арктику | Репортаже | Novosti.rs

петак, 16. октобар 2015.

Око милијарду људи живи са мање од 1,25 долара дневно


РИМ - Готово милијарду људи у свету и даље живи с мање од 1,25 долара дневно, а паметна комбинација социјалне помоћи и мера за подстицање пољопривредне производње је кључ за смањење тог броја, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Док се број људи који живе у екстремном сиромаштву, односно испод прага од 1,25 долара дневно, значајно смањује последњих година, огромна жаришта беде присутна су и даље широм света, навела је ова организација, са седиштем у Риму, у Извештају о храни и пољопривреди за 2015. годину, преноси агенција АФП.

"Сиромаштво и потхрањеност остају неумерено високи у многим деловима свијета, а становништву у руралним срединама, чија егзистенција зависи од пољопривреде, посебно је тешко да изађу из круга сиромаштва", закључује се у извештају.

Велики напредак у борби против екстремног сиромаштва је направљен у источној Азији, Пацифику и Јужној Азији, али готово да нема значајног помака у субсахарској Африци, где је готово половина становништва екстремно сиромашна, пише у документу ФАО.

У извештају се наводе Бразил, Етиопија, Индија, Мексико и Јужна Африка као примери земаља у којима су програми засновани на социјалној помоћи дали резултате, и напомиње да је стопа сиромаштва и даље највиша тамо где је таква врста помоћи најмање развијена.

"Већина земаља, чак и оне најсиромашније, могу приуштити програме социјалне заштите који би могли бити од значаја у борби против сиромаштва", оцењује ФАО, мада признаје да њихово финансирање владе тера на тежак избор издатака у недостатку помоћи донатора.

Према оцени ФАО, социјална заштита је помогла да се 150 милиона људи издигне из екстремног сиромаштва само у 2013. години.

"Социјална заштита омогућава домаћинствима да повећају и учине разноврснијом своју потрошњу хране", често кроз властито повећање производње, наводи се у извештају, и додаје да су програми намењени женама имали посебно добре резултате у заустављању зачараног круга потхрањености мајке и детета који је обележио генерације.

У извештају се, такође, наводи да мере за пружање веће финансијске помоћи сиромашнима у руралним областима неће довести до тога да они мање раде или постану зависни од тог новца, већ ће, супротно томе, уклањање непосредне опасности од глади омогућити већу ефикасност малих пољопривредника.

Иницијативе смишљене са циљем да подстакну развој пољопривреде, као што су програми чисте пијаће воде у Бразилу или институционална куповина залиха хране директно од малих пољопривредника, могу имати директног утицаја на животни стандард становништва из руралног подручја, наводи се у извештају ФАО.

Око милијарду људи живи са мање од 1,25 долара дневно | Репортаже | Novosti.rs

понедељак, 12. октобар 2015.

Да ли, опет, Октобар, мења свет?

Октобар опет мења свет

Рат у Сирији показаће на шта је све спремна Америка, а на шта Русија кад је у питању њихов међусобни однос. Владимир Путин бацио је Американцима рукавицу у лице

Бомба са руског бомбардера Су-24 креће ка циљу (Фото АП)
 Може ли на небу Сирије доћи до сукоба између руских и америчких борбених авиона? Вести из Пентагона о томе да ће САД војно подржати снаге тзв. умерене сиријске опозиције, не само новом обуком и слањем модерног наоружања, већ и америчком борбеном авијацијом, потврђују како нервозу Вашингтона тако и тренд све лошијих односа Русије и САД. Јер, Русија је предухитрила Америку кад је небо Сирије у питању. Наиме, у часу кад је у Вашингтону већ скоро била донета одлука о затварању сиријског неба за сиријску авијацију, одлука о „зони забрањеног летења” за авионе Башара eл Асада, чиме би сиријска опозиција и снаге Исламске државе стекле велику предност, Москва је започела са својим ваздушним ударима у Сирији. Сада Американци не могу да уведу „зону забрањеног лета” јер би у том случају морали да се супротставе руским борбеним авионима на небу Сирије. А то је онда већ ваздушни рат. У почетку конвенционалан. Путин је предухитрио Обаму.
Но, опасност од сукоба и даље постоји. Наиме, ако снаге тзв. умерене сиријске опозиције, за које, иначе, нико у свету у не зна у чему су то „умерене”, ако располажу топовима, митраљезима и оклопним возилима, и ако се, као и Исламска држава, боре против армије Башара ел Асада, дакле ако се те снаге на терену нађу под ударима руске авијације, што је сасвим могуће јер Американци одбијају да пруже Русима податке о тим снагама, па у помоћ „умереним опозиционарима” прискочи америчка авијација, ето прилике да се сукобе Руси и Американци. Нису Руси случајно послали у Сирију и ловце Су-30, ти авиони су тамо управо да би у ваздуху штитили апарате Су-25 и Су-24. Дакле, позорница за ваздушне дуеле руских и америчких авиона већ је постављена, само да сви глумци још изађу и на сцену. Руси су већ на позорници, Американци у најави.
Седми октобар 2015. године биће запамћен у војној историји као дан кад је руска ратна морнарица први пут у ратној ситуацији лансирала крстареће ракете далеко од својих обала и тиме прекинула доминацију америчке ратне морнарице као инструмента политике „топовњача”. Амерички носачи авиона у својим империјалним походима добили су достојног противника у много мањим и јефтинијим руским бродовима, који испаљују крстареће ракете на хиљаде километара удаљене циљеве. А до сада су западни адмирали сматрали да је руска ратна морнарица, с изузетком атомских подморница, заправо обална флота за заштиту територијалних вода Русије. Руски „томахавци” из Каспијског мора, какав шок за Запад. Шта тек могу руски „томахавци” базирани на Криму, или у области Калињинграда? Заједно с ракетама копненог базирања „искандер”?
Распадом Совјетског Савеза једина област у којој је остала равнотежа снага између Москве и Вашингтона било је нуклеарно оружје. Амерички систем антиракетне одбране у Европи прети да ту равнотежу поремети, тај систем омогућио би Америци да прва гађа неколико циљева у Русији и тиме Москви остави избор или да не предузме ништа, или да започне тотални нуклеарни рат. Управо зато Русија развија стратешке конвенционалне системе, тако да не мора да улази у тотални нуклеарни рат, а може да одговори Америци. Руски бомбардери Ту-160 могу да лансирају крстареће ракете на циљеве у САД и да се не приближавају америчком ваздушном простору. Руске крстареће ракете домета и до 4.000 километара могу да лансирају и бродићи од само 600 тона депласмана, као што смо то видели на Каспијском мору. Како да се на неком океану распозна бродић од 600 тона са таквим ракетама од рибарског брода од 600 тона? Јер, линија брода и топ на прамцу није обавезан, а војни радари се могу камуфлирати.
Укратко, рат у Сирији показаће на шта је све спремна Америка, а на шта Русија кад је у питању њихов међусобни однос. Владимир Путин бацио је Американцима рукавицу у лице. Не мислим да би могло да дође до неког великог рата између Русије и Америке, али је сасвим могуће да дође до „спортских” судара. И посредно и непосредно.
Мирослав Лазански , објављено: 12.10.2015. у Политици
Mali povod velika steta | 12/10/2015 11:02
Lazanski@yubc.net vise ne funkcionise.

Na Bliskom Istoku imamo Zapad koji ni prstom da mrdne i na drugoj strani Izrael i Saudijsku Arabiju koji u tandemu funkcionisu i uglavnom su okrenuti prema Iranu kao zajednickom neprijatelju,a Sirija je prijatelj Irana.

Rusi su pokazali na tv da se krstarece rakete mogu lansirati i sa "civilnih" platforni, kao sto su brodovi sa kontejnerima u kojima su televizori ili roba siroke potrosnje, jer se kontejneri ne razlikuju.

Jedan od glavnih ratnih brodova ruske Crnomorske flote, krstarica "Moskva" naoružana raketama, pridružila se stalnoj grupi brodova ruske mornarice na Mediteranu, saopštio je predstavnik Crnomorske flote, kapetan prve klase Vjačeslav Truhačov
Zvrko Zvrkojevic | 12/10/2015 11:26
@@@ Mislilac Iskusni | 12/10/2015 10:52

Sa ovim tekstom ste pogodili u metu. Medjutim, ne slazem se da je ispaljivanje ruskih krstarecih raketa bilo neopazeno. To ispaljivanje, pa makar i nocu, ostavlja vatreni trag..a US sateliti 24 sta dnevno nadgledaju sve Rusko na planeti. Znaci, videli su ispaljivanje, i po mom misljenju su i videli kuda rakete idu. Mozete li da nam pojasnite dali US ima sredstva za oibaranje tih najnovijih Ruskih raketa? Ako US sasvim sigurno na brodovima u zalivu ima sasvim sve da obori svaki Iranski dugometrazni projektil pre nego i predje zaliv. instikt mi govori da imaju i sredstva da obore te Ruske rakete.

Mozda Miroslav ima bolje informacije, ali na osnovu onoga sot ja znam US nije testirala "skidanje" raketa koje lete na visini od 50 m... I koje nisu prokrivene Radarima. Bit ce vrlo interesannto videti da li imaju resenje. Mislim da je Putin sasvim 100 % siguran u sebe . Nije on tip koji rizikuje.
milan savic | 12/10/2015 11:43
Mislim da nije Putin bacio rukavicu Amerikancima u lice, mozda ju je samo vratio. Ta rukavica je njemu (Rusima) odavno i vise puta bacana u lice sa one strane.

уторак, 6. октобар 2015.

Sovjetski naučnici protiv iluminata



Објављено је 04.09.2014.
Nezavisni analitičar Sergej Albertovič Sallj, doktor fizičko-matematičkih nauka, docent, sekretar Sankt Peterburbuškog dijela "Ruskog društva fizičara"i pomoćnik predsjednika "Ruskog društva fizičara" podijelio je jedinstvene informacije o dostignućima sovjetske nauke i svjetskog monopola nad znanjem.

Zašto se nauka u SSSR aktivno razvijala samo 15 godina? Zašto hladnu nuklearnu fuziju, pronalazak fizičara Ivana Filimonenka, nijesu mogli koristiti Koroljev, Kurčatov i Gluškov? Šta stoji iza misterionih smrti ovih velikih naučnika? Zašto je program hladne nuklearne fuzije u Sovjetskom Savezu proglašen pseudonaučnim? Zašto su širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države ubijeni izvanredni naučnici? Šta se desilo sa glavnim projektantom peterbuške kompanije koja se bavila proizvodnjom motora na osnovu hladne nuklearne fuzije? Čime se zapravo bavi "Komisija suzbijanje pseudonauke"? Zašto Japanci nijesu u mogućnosti da sprovedu u svojoj industriji alternativnu tehnologiju? Kakvu je istinu otkrio bivši ministar ekonomije Japana - Heizō Takenaka? Šta se krije iza tragedije Fukushima? Da li postoji geo-fizičko oružje?

http://www.bebamur.com/blog/sovjetski...

петак, 2. октобар 2015.

Нађена тајна продужетка живота!

ПРЕ четири године Руси су у Сибиру наишли на бактерију стару 3,5 милиона година чији протеини наводно помажу јачању одбрамбеног механизма у људском организму, преноси The Siberian Times. Убрзо су Руси почели да убризгавају бактерију у мишеве, а потом и у људску крв, али све то једном научнику није било довољно. У потрази за "вечним животом" научник Анатолиј Бручков са задовољством је прихватио изазов и Bacillus F убризгао у - себе! 
Резултати су, како каже, невероватни:
- Радим као пас, а уопште се не умарам! - испричао Бручков за The Siberian Times. - Резултати експеримената с мишевима били су изврсни, па сам помислио да би било занимљиво испробати исто на човеку...Нисам дуго тражио добровољца.
Каже да није било ризика.
- Бактерију смо нашли у једном језеру, ту је била више од три милиона година. Локални људи годинама пију воду из тог језера и живе дуже него остали. Тако сам закључио да нема опасности ако је убризгам у себе...
Бручков признаје да ово није службени научни експеримент, али чини се да бактерија на њега утиче сјајно.
- Не могу да објасним ефекте. Али вам тврдим да се у две године нисам разболео. Нисам осетио никакве симптоме прехладе, није ме ни грло запекло. Можда бих требало да одем у неку клинику да ме детаљно прегледају и донесу суд.
Он је потврдио да се у његовој лабораторији још експериментише с бактеријом.
- Морамо да откријемо како та бактерија успорава старење. Шта држи механизам у животу? Како може то да се искористи? На тај начин би требало да се посматра цела прича...

Аутор: Јутарњи.хр

ВЕСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Руски научник тврди да је нашао тајну продужетка живота! | Репортаже | Novosti.rs

четвртак, 1. октобар 2015.

Њујорк: Велика изложба посвећена Ернесту Хемингвеју

ЊУЈОРК- Велика ретроспектива о америчком писцу Ернесту Хемингвеју отворена је прошлог викенда у Њујорку.

Иако је Хемингвеј (1899-1961) био један од највећих књижевника XX века, ниједна значајна изложба није му досад била посвећена.

Ту грешку исправио је њујоршки музеј Морган који аутору романа "Старац и море" и "Сунце се поново рађа" одаје омаж поставком коју ће посетиоци моћи да виде до 31. јануара 2016.

Под насловом "Ернест Хемингвеј: између два рата", ова ретроспективна изложба садржи нацрте романа, рукописна писма као и досад необјављене фотографије писца од којих неке датирају из времена Првог светског рата.

Већина приказаних докумената припадају Председничкој библиотеци Џона Кенедија.

Након Хемингвејевог самоубиства 1961, Кенеди, који је био заљубљеник у његове романе, успео је да сакупи део пишчеве архиве.

Изложба открива да је за роман "Збогом оружје" који је објављен 1929, Хемингвеј размишљао о 47 различитих завршетака и да је оклевао у избору наслова.

Посетиоци имају прилику да виде и један изванредни портрет писца, снимљен 1918. године, док се опорављао од рањавања. На њему млади Ернест, који тада има једва 19 година, позира са штакама.

Међу предметима из Другог светског рата, у ком је Хемингвеј такође активно учествовао, налази се пишчева новинарска пропусница.

Могу се видети први књижевни покушаји славног романсијера (исписани на папиру или откуцани на јефтиној писаћој машини) као и писма свом пријатељу и "брату по перу" Френсису Скоту Фицџералду и својој четвртој супрузи Мери Волш.

Њујорк: Велика изложба посвећена Ернесту Хемингвеју | Култура | Novosti.rs

Документарни филмови Сазвежђа З