Аустралијски научници тестирали су лек који у великом броју случајева доводи до огромног побољшања код оболелих од рака, а код неких пацијената и до потпуног повлачења те болести.
Како наводи “Раша тудеј”, лек утиче на посебан протеин који помаже ћелијама канцера да преживе.

Тесирање лека у Мелбурну трајало је четири године, а тај медикамент узимало је 116 пацијената. Стручњаци Краљевске болнице у Мелбурну и “Peter MacCallum Cancer Centre” открили су да лек Венетоклакс у великој мери смањује ћелије рака.

Истраживање је показало у 79 одсто случајева позитивне резултате код пацијената који пате од хроничног лимфома. Неки од пацијената који су се првобитно лечили, код њих је дошло до повлачења болести пошто су узели Венетоклакс.

„Раша тудеј” тврди да су ово историјске вести, пошто ово представља резултат истраживања које је трајало скоро 30 година.

“Нешто мање од 30 година касније, у сарадњи са 'WEHI' и аустралијским и америчким фармацетуским компанија, показали смо да је ово могуће”, рекао је шеф хематологије Краљевске болнице професор Џон Симор за “Сиднеј морнинг Хералд”.

„Ово је потпуно нова врста лека и не постоји ниједан медикамент који може у оволикој мери да спречи БЦЛ-2 протеин”, објаснио је Симор, додавши да лек може да лечи и друге врсте канцера.

Један од успешних прича је Родни Џејкобс (63), који је власник продавнице плоча у Мелбурну.

Џејкобс је од 2012. године постао део тестирања лека, а пре тога је био на хемотерапији, која није имала толико утицаја на његово стање.

“Резултати лека су запањујући. Осетио сам мале, или скоро никакве споредне ефекте медикамента. Почео сам лагано да се враћам на посао и полако да живим нормалним животом”, рекао је Џејкобс