ЛОНДОН - Оснивач Викиликса Џулијан Асанж саопштио је данас да ће се у петак предати британској полицији ако панел УН пресуди да није био незаконито ухапшен.

Асанж је на твитеру написао ће прихватити одлуку против њега али и да се нада да ће моћи слободно да оде ако буде у његову корист, пренео је британски Би-Би-Си (ББЦ).

Радна група УН о арбитрарном притвору треба у петак да саопшти резултате истраге Асанжовог случаја.

Одбор правних стручњака је прикупио доказе од Велике Британије и Шведске. Тај панел је и раније доносио одлуке о законитости притварања, иако нема формалан утицај на британске и шведске власти.

"Ако УН сутра саопште да сам изгубио спор против Уједињеног Краљевства и Шведске изаћи ћу из амбасаде у петак у подне и дозволити британској полицији да ме ухапси јер нема значајног изгледа за даље жалбе", наведено је у саопштењу које је организација Викиликс објавила на твитеру.

У саопштењу се додаје да, ако одбор донесе одлуку у његову корист и "утврди да су државне стране поступале незаконито", Асаж очекује да му се одмах врати пасош и прекину даљи покушаји његовог хапшења.

Асанж (44) је у Шведској оптужен за силовање које је наводно извршено у области Стокхолма у августу 2010. године, што он негира. У јуну 2012. тражио политички азил у амбасади Еквадора у Лондону како би избегао изручење Шведској. Асанж верује да би га Шведска изручила САД, где се суочава с оптужбама због објављивања хиљада тајних докумената америчких власти на свом сајту.

Асанж је 2014. поднео жалбу УН тврдећи да је "арбитрарно притворен".