Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Покајање

среда, 19. фебруар 2020.

Шта се дешава са плућима планете - шумама света?


Вести и слике

У Сибиру гори 1,6 милиона хектара шуме

Површина шумских пожара у регионима Сибира премашила је 1,6 милиона хектара, а најтежа ситуација је у Краснојарском крају и у Иркутској области, саопштила је прес-служба овлашћеног представника Сибирског федералног округа.
Представник председника Русије у Сибиру Сергеј Мењајло одржао је састанак у форми видео-конференције о опасном периоду пожара и поплава у регионима Сибира.
„На дан 29. јула у регионима округа је активно 232 шумска пожара на површини од 1.603 милиона хектара. Најтежа ситуација је у Краснојарском крају (94 пожара) и у Иркутској области (137 пожара). У зони од пет километара налази се пет насељених места, али нема претњи за становништво. Прекорачење максималне дозвољене концентрације угљен-моноксида у округу није регистровано, изузев у граду Киренску у Иркутској области“, наводи се у саопштењу....

      извор: видети више Спутњик

    *

Deo požara u Sibiru podmetnut zbog nelegalne seče šuma

Rusko tužilaštvo saopštilo je da je deo velikih požara u Sibiru, koje su aktivisti za zaštitu prirode opisali kao klimatsko vanredno stanje, podmetnut u pokušaju da se prikrije nelegalna seča šume.
Generalno tužilaštvo saopštilo je da su registrovani slučajevi namernog paljenja vatre u Irkutsku kako bi se prikrila nelegalna seča šume, javila je agencija RIA....
Požari su zahvatili površinu veličine Belgije i pokrili dimom stotine sela i gradova. Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da je površina zahvaćena vatrom smanjena za četvrtinu, a Federalna šumarska agencija saopštila je da je pod vatrom 2,5 miliona hektara.
"Grinpis" je objavio procenu da je vatrom zahvaćena površina od 4,3 miliona hektara i da je u vazduh emitovana količina ugljen dioksida koju za godinu dana ispusti 36 miliona automobila. Organizacija navodi da se ovakvi požari dešavaju svake godine u ovom regionu, ali da su ovog puta "bez presedana" zbog veličine i snage
        извор: Н1

 *

U Švedskoj najveći procenat teritorije pod šumom u celoj EU

Evropska unija je 2015. godine imala blizu 182 miliona hektara šuma i drugog pošumljenog zemljišta, što je oko 43 odsto površine zemljišta EU. U Švedskoj je čak 30,5 miliona hektara prekriveno šumama.
...
Švedska je prijavila najveću šumsku površinu u 2015. godini, čak 30,5 miliona hektara, zatim Španija sa 27,6 miliona i Finska sa 23 miliona hektara.
Od ukupne površine EU prekrivene šumama u 2015. godini, Švedska i Finska zajedno čine 29,4 odsto.
Površina šuma kao udeo u ukupnoj površini zemljišta je globalni pokazatelj ciljeva održivog razvoja UN. Ona je takođe uključena u skup EU indikatora ciljeva održivog razvoja, koji se koriste za praćenje napretka prema ciljevima održivog razvoja u kontekstu EU.
 ...

U Švedskoj najveći procenat teritorije pod šumom u celoj EU 2
Foto: Eurostat
Šume igraju značajnu ulogu u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Šume EU apsorbovale su 417 miliona tona ekvivalenta CO2 u 2016. godini, što odgovara oko devet odsto ukupnih emisija stakleničkih plinova (4.441 miliona tona). Taj broj je 1990. godine iznosio manje od sedam odsto, odnosno 375 tona.
U poređenju sa emisijama stakleničkih plinova svake države članice, šumsko zemljište je u 2016. godini apsorbovalo preko 70 odsto ekvivalenta CO2 u Švedskoj (74 odsto) i preko 50 odsto, u Finskoj (56) i Litvaniji (53).

      извор: Данас

 

*

*

*

*

 

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Документарни филмови Сазвежђа З