Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Покајање

среда, 21. јануар 2015.

Seljaci više udaraju na šalu, dok intelektualci više kukaju (Milisav Savić)


Prvi dobitnik nagrade za putopis "Ljubomir P. Nenadović" je Milisav Savić. Jedan od naših najznačajnijih savremenih pisaca priznanje koje nosi ime čuvenog putopisca dobio je za knjigu "Dolina srpskih kraljeva".
Čoveka koji je afirmisao srpsku kulturu i stvorio dela od nacionalnog značaja, pitamo: kako je to biti prvi slavodobitnik? A on nam u svom stilu odgovara:
- To je nešto kao prva ljubav ili prvi poljubac. Pošto je reč o imenu Ljuba, koje asocira na ljubav, mogu da kažem: prva ljubav zaborava nema!
* Ljuba Nenadović je, ipak, pomalo zaboravljen. Da li ova nagrada, sa njegovim imenom, vraća u život naše značajne ljude?
- Sigurno da ih vraća, a Ljuba je to i zaslužio. Osim putopisa, poznat je i po knjizi o velikom Njegošu. On je putopisac koji je putovao za svoje pare i uvek o svom trošku.
* Kakav je danas odnos politike i umetnosti?
- Politika pet para ne daje za umetnost. A i umetnost, ako se zanima za politiku, opet ispada isto.
* Rekli ste da su sport i kultura naše najveće vrednosti.
- Sigurno da se one ne neguju kako treba, ali i sport i kultura opstojavaju nekako na svoj način. Ne daju se one baš tako lako onima koji neće da one budu naše najveće vrednosti.
* Može li država tu nekako da pomogne?
- Može sigurno, i ne samo materijalno. Može da pomogne, pre svega, kroz masovne medije, školu... I da na taj način pokaže koje su stvari vredne, a koje to nisu.
* Javnost vas poznaje i kao odličnog igrača tablića. Gde se krije "kec u rukavu" za rešavanje ove naše nevesele stvarnosti?
- Ja ga lično nemam. A i svi smo mi svoje kečeve odavno istresli na sto. Možda neko od mladih ima nekog "keca u rukavu", što ja za moju generaciju ne mogu da tvrdim.
* Može li, ipak, da nam padne "kec na jedanaest"?
- Može, to je sigurno najbolja kombinacija. Nadajmo se tome i nikada nemojmo da gubimo nadu.
* Šta vam u rodnoj Raški poručuju?
- Pitaju me kada će biti bolje. A ja im kažem - samo polako i strpljivo. Seljaci više udaraju na šalu, dok intelektualci više kukaju.
* Prošle su naše pravoslavne svetkovine, Božić i srpska Nova godina. Šta biste, posle svega, poručili našem narodu?
- Neka je živ, zdrav i veseo.

Milisav Savić: Nikad ne gubimo nadu | Kultura | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Документарни филмови Сазвежђа З