ОСЛО - Семе јестивих биљака ускладиштено на Арктику први пут је извађено из такозване ризнице судњег дана, јер стручњаци немају приступ регионалној ризница семена у сиријском граду Алепу, јавио је ЦНН.

Глобална ризница семена Свалбард на северном полу је формирана као сигурносна мера за случај катастрофе у којој би јестиве биљке биле уништене широм света и ово је први пут да се из ње вади семе. Том ризницом управља влада Норвешке.

Стручњаци Центра за пољопривредна истраживања у сувим подручјима - ИЦАРДА - одлучили су се да траже да им се изда семе из поларног круга јер више немају приступ сопственој ризници генетског материјала биљака у Алепу.

У тој ризници се налази генетски материјал више од 135.000 врста јестивих биљака које могу да се гаје у сувим и другим неповољним условима и она се зато сматра једном од најважнијих складишта те врсте на свету.

Генерални директор ИЦАРДА Махмуд Ел-Сол је изјавио за ЦНН да се у сиријској ризници налази семе биљака које су гајене на Блиском истоку хиљадама година, укључујући неке коју се сматрају изумрлим.

Званичник ИЦАРДА Танос Цивеликас тврди да је повлачење семена из арктичке ризнице спасилачка мисија јер су принуђени да ризницу и њен садржај обнове у Либану и Мароку.