РИМ - Готово милијарду људи у свету и даље живи с мање од 1,25 долара дневно, а паметна комбинација социјалне помоћи и мера за подстицање пољопривредне производње је кључ за смањење тог броја, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Док се број људи који живе у екстремном сиромаштву, односно испод прага од 1,25 долара дневно, значајно смањује последњих година, огромна жаришта беде присутна су и даље широм света, навела је ова организација, са седиштем у Риму, у Извештају о храни и пољопривреди за 2015. годину, преноси агенција АФП.

"Сиромаштво и потхрањеност остају неумерено високи у многим деловима свијета, а становништву у руралним срединама, чија егзистенција зависи од пољопривреде, посебно је тешко да изађу из круга сиромаштва", закључује се у извештају.

Велики напредак у борби против екстремног сиромаштва је направљен у источној Азији, Пацифику и Јужној Азији, али готово да нема значајног помака у субсахарској Африци, где је готово половина становништва екстремно сиромашна, пише у документу ФАО.

У извештају се наводе Бразил, Етиопија, Индија, Мексико и Јужна Африка као примери земаља у којима су програми засновани на социјалној помоћи дали резултате, и напомиње да је стопа сиромаштва и даље највиша тамо где је таква врста помоћи најмање развијена.

"Већина земаља, чак и оне најсиромашније, могу приуштити програме социјалне заштите који би могли бити од значаја у борби против сиромаштва", оцењује ФАО, мада признаје да њихово финансирање владе тера на тежак избор издатака у недостатку помоћи донатора.

Према оцени ФАО, социјална заштита је помогла да се 150 милиона људи издигне из екстремног сиромаштва само у 2013. години.

"Социјална заштита омогућава домаћинствима да повећају и учине разноврснијом своју потрошњу хране", често кроз властито повећање производње, наводи се у извештају, и додаје да су програми намењени женама имали посебно добре резултате у заустављању зачараног круга потхрањености мајке и детета који је обележио генерације.

У извештају се, такође, наводи да мере за пружање веће финансијске помоћи сиромашнима у руралним областима неће довести до тога да они мање раде или постану зависни од тог новца, већ ће, супротно томе, уклањање непосредне опасности од глади омогућити већу ефикасност малих пољопривредника.

Иницијативе смишљене са циљем да подстакну развој пољопривреде, као што су програми чисте пијаће воде у Бразилу или институционална куповина залиха хране директно од малих пољопривредника, могу имати директног утицаја на животни стандард становништва из руралног подручја, наводи се у извештају ФАО.