ЊУЈОРК- Велика ретроспектива о америчком писцу Ернесту Хемингвеју отворена је прошлог викенда у Њујорку.

Иако је Хемингвеј (1899-1961) био један од највећих књижевника XX века, ниједна значајна изложба није му досад била посвећена.

Ту грешку исправио је њујоршки музеј Морган који аутору романа "Старац и море" и "Сунце се поново рађа" одаје омаж поставком коју ће посетиоци моћи да виде до 31. јануара 2016.

Под насловом "Ернест Хемингвеј: између два рата", ова ретроспективна изложба садржи нацрте романа, рукописна писма као и досад необјављене фотографије писца од којих неке датирају из времена Првог светског рата.

Већина приказаних докумената припадају Председничкој библиотеци Џона Кенедија.

Након Хемингвејевог самоубиства 1961, Кенеди, који је био заљубљеник у његове романе, успео је да сакупи део пишчеве архиве.

Изложба открива да је за роман "Збогом оружје" који је објављен 1929, Хемингвеј размишљао о 47 различитих завршетака и да је оклевао у избору наслова.

Посетиоци имају прилику да виде и један изванредни портрет писца, снимљен 1918. године, док се опорављао од рањавања. На њему млади Ернест, који тада има једва 19 година, позира са штакама.

Међу предметима из Другог светског рата, у ком је Хемингвеј такође активно учествовао, налази се пишчева новинарска пропусница.

Могу се видети први књижевни покушаји славног романсијера (исписани на папиру или откуцани на јефтиној писаћој машини) као и писма свом пријатељу и "брату по перу" Френсису Скоту Фицџералду и својој четвртој супрузи Мери Волш.