ЛОНДОН - Оснивач Викиликса Џулијен Асанж у својој новој књизи "Фајлови Викиликса" наводи да су САД планирале да свргну владу Сирије много пре почетка побуне 2011. године.
У интервјуу за Раша тудеј Асанж је представио поглавље о Сирији, које се бави догађајима из 2006. године и телеграмом који је послао амерички амбасадор у Дамаску Вилијам Робак, а односи се на план за свргавање режима председника Башара ал Асада у Сирији.
"План је био да се користи велики број различитих фактора за стварање параноје унутар сиријске владе, путем претеривања и страха од државног удара", каже Аснаж.
Асанж је додао да је наозбиљнији део плана био да се подстакну тензије између шиита и сунита.
Конкретно, то је значило да се шире лажне гласине да Иран покушава да преобрати суните, као и да се ради са Саудиском Арабијом и Египтом како би се створила перцепрција која ће отежати утицај Ирана, као и утицај сиријске владе на становништво.
Асанж је нагласио да је телеграм америчког амбасадора Робака забрињавајући и да се такви телеграми често морају читати између редова.
"Да би схватли шта се догађа у Сирији, морамо сагледати регионалне савезе. Део проблема у Сирији је што има велики број америчких савезника који је окружују, првенствено Саудијску Арабију и Катар, који узимају новац и оружје, а Турска је, такође, озбиљан играч", каже оснивач Викиликса.
Према његовим речима, свако од њих има своје хегемонистичке амбиције у региону.
Како додаје, нема сумње да је у тој групи и Израел, и ако би се Сирија дестабилизовала, он би био у позицији да заувек задржи Голанску висораван и чак да придода још територије.
"Тако дакле имате бројне играче око Сирије, који траже начин да одгризу неки комад...", предочио је Асанж.